EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

Dakbedekking van EPDM is een soort synthetisch rubber en geschikt voor platte en hellende daken. Het voordeel van EPDM is dat het precies op maat gemaakt kan worden zodat het dak helemaal gedekt wordt. Als alles precies past scheelt het veel werk bij het plaatsen. Nog een voordeel is dat EPDM helemaal geen onderhoud nodig heeft en recyclebaar is. Daarbij is het elastisch materiaal dat bestand is tegen ozoninvloeden en wortelbestendig is. De verwachte levensduur van EPDM dakbedekking is ongeveer 50 jaar.

EPDM zelf aanbrengen

Als je een beetje handig bent kun je EPDM dakbedekking best zelf installeren. Het bestaat uit 1 laag en het is goedkoper dan wanneer je iemand inhuurt om het te laten doen. Omdat het gelijmd wordt en er dus geen brander nodig is, loop je ook niet het risico dat er brand ontstaat tijdens het bedekken van het dak. Denk er wel aan dat je een droge dag uitkiest om de dakbedekking te leggen.

Meten is weten

Voor je begint neem je eerst alle afmetingen van het dak op en noteer ze. Neem in je berekening ook de dakrand mee. Reken daarna uit hoeveel lijm je nodig zult hebben om deze dakbedekking te kunnen vastmaken. Je hebt 1 liter lijm nodig voor elke 3 m² . Schrijf ook op hoe groot de afvoer is. Het kan zijn dat je niet hoeft uit te rekenen hoeveel lijm je nodig hebt omdat dit soms meegeleverd wordt met de folie.

Het dak bedekken

Nu gaat het echte werk beginnen. Pak de folie en rol het helemaal uit over het dak dat je wilt bedekken. Let op dat je bij de randen overal dezelfde afstand overhoudt. Het stuk folie dat je als eerste wilt gaan lijmen moet je terugrollen om de lijm te kunnen aanbrengen. Zorg er voor dat de lijm over de hele oppervlakte van het dak zit. Wanneer alles is aangebracht kun je de folie weer voorzichtig terugrollen. Herhaal dit nu met de andere kant en je dak is bijna klaar.

De afwerking

Zorg ervoor dat je de randen goed insmeert met lijm. De EPDM maak je daarna iets over de randen vast. Zo zorg je er voor dat er geen water in kan komen. Nu is je dak helemaal af en blijft het zeker 50 jaar zitten zonder dat het nog onderhoud nodig heeft. Zo makkelijk is het nog nooit geweest om een dak zelf te bedekken.

Een dakdekker nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met een dakdekkersbedrijf van Dakdekker-Nu.nl. Via het netwerk van Dakdekker Nu vindt u altijd een specialist bij u in de regio, waar u zich ook bevindt in Nederland!