Daklekkage verhelpen

daklekkage verhelpen

Wil je zelf je daklekkage verhelpen of laat je het doen? Denk er aan dat het gevaarlijk werk is. Daarbij moet je er wel verstand van hebben om de oorzaak van de lekkage te kunnen achterhalen. Ook heb je niet altijd alle hulpmiddelen bij de hand om de oorzaak te vinden. Soms kun je niet goed zien waar de lekkage vandaan komt en kom je er alleen achter door middel van bijvoorbeeld thermografie.

Platte daken

Lekkages komen het meest voor bij platte daken. Denk hierbij aan een bitumen dak. Veel regenwater zal via de regenpijp naar beneden worden afgevoerd maar er blijft ook water op het platte oppervlak liggen. Als de randen niet goed zijn dichtgemaakt of als het dak al een aantal jaren oud is, dan kan er toch water doorheen komen. Soms heb je niet direct door dat er een lekkage is omdat het in sommige gevallen langzaam doorgaat tot er uiteindelijk vochtplekken ontstaan.

Dakkapel

Bij dakkapellen zie je ook regelmatig lekkage aangezien zij een plat dak hebben. Het voordeel is wel dat je bij een dakkapel vaak nog garantie hebt bij het bedrijf dat de dakkappel geplaatst heeft. Informeer bij een lekkage in je dakkappel eerst naar de garantieregeling. Als je nog garantie hebt, bespaar je jezelf een heleboel gevaarlijk en moeilijk werk.

Hellend dak

Bij hellende daken komt lekkage minder snel voor. Water wordt meteen afgevoerd naar de goot. Als er een lekkage zit in een hellend dak, dan is dat vaak in de buurt van de schoorsteen, bij de dakkappel of rond de dakgoten. De oorzaak is meestal dat de dakpannen verschoven zijn bij een zware storm. Het verhelpen van een lekkage in een hellend dak is moeilijk omdat je minder makkelijk je evenwicht kunt bewaren. Denk er goed over na of je zelf het dak op klimt om de dakpannen weer recht te leggen of dat je hulp inschakelt.

De oorzaak vinden

De meeste logische eerste stap is natuurlijk kijken waar precies de lekkage vandaan komt. Kijk goed of je ergens water ziet lopen of plekken ontdekt op de plek waar de lekkage zit. Wat een goede techniek is om de oorzaak te kunnen vinden is met behulp van thermografie. Door middel van infrarood kun je schadeplekken goed vinden zonder dat je de hele leiding bloot moet leggen. En de warmteplekken kunnen gezien worden die je zonder deze techniek niet kunt vinden.

Een vakman inschakelen

Wilt u een vakman inschakelen voor het verhelpen van daklekkage? Neem dan vrijblijvend contact op via de website van Jos Laan. De lekkage specialisten van Jos Laan verhelpen de lekkage binnen no-time.