Dakgoten reinigen

Dakgoten reinigen

Er komen veel blaadjes en takjes in de dakgoot terecht. Ook groeit er mos. Als er teveel in blijft liggen kan het water niet meer worden afgevoerd en ontstaat er een verstopping waardoor het dak kan gaan lekken. Om verstoppingen te voorkomen moet je zeker 1 keer per jaar je dakgoot reinigen. Doe je dit niet, dan heb je kans op daklekkage of dat je dakgoot overstroomt. Het is verstandig om dit aan het eind van de herfst te doen aangezien er veel bladeren en takjes in waaien.

De voorbereiding

Om een dakgoot te reinigen moet je op een hoge ladders staan. Bedenk goed of je dit kan en wilt. Als je dat niet durft, dan kun je dit het beste uitbesteden. Maar durf je het wel, zorg dan voor goede werkhandschoenen zodat je je handen niet openhaalt aan de scherpe stukjes die in de dakgoot terecht zijn gekomen. Zorg voor een emmer en dat je een stevig schepje bij de hand hebt en dat je met de tuinslang bij de dakgoot kunt komen. En als je het echt goed wilt doen, heb je ook een schuurspons nodig.

Het werk kan beginnen

Als het niet net heeft geregend en alles kurkdroog is in de dakgoot, maak het dan een beetje nat met de tuinslang. Als het vochtig is, wordt het makkelijker om het eruit te scheppen. Daarna schep je al het afval in de emmer. Is het zo goed als leeg? Pak dan de tuinslag en spoel de dakgoot door. Dit doe je door de tuinslang in de goot te leggen richting de regenpijp. Het afval dat niet makkelijk weggespoeld kan worden kun je met een schuurspons verwijderen.

De laatste stap

Het lastige gedeelte is nu achter de rug. Spoel de dakgoot nog even schoon met de tuinslang. En waar laat je nu al het afval dat uit de dakgoot is gekomen? Je kunt het als mest gebruiken voor in de tuin. Vogelpoep en mos zijn goede voeding voor je planten. Maar zaten er vooral veel takjes en bladeren in de dakgoot, dan is het toch beter om het in de daarvoor bestemde afvalbak te doen.

Vakmensen

En zie je het toch niet zitten om op een ladder met een emmer en een spons de dakgoot te gaan schoonmaken, dan kun je een professional inhuren. Vooral als de dakgoot op een plek zit waar je moeilijk bij kunt. Deze mensen zijn gewend om op een ladder te werken en zijn waarschijnlijk sneller klaar dan wanneer je het zelf zou doen. Cor van Meer maakt uw dakgoten schoon tegen aantrekkelijke tarieven. Kijk op de website van Cor van Meer uit Almere voor meer informatie.