Bitumen dakbedekking

bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

De meeste mensen kennen bitumen beter als dakleer maar het wordt ook wel eens bitumineuze genoemd. Het is ideaal om platte daken te bedekken en wordt daarom ook het meest hiervoor gebruikt. Denk hierbij aan dakkapellen, schuren of een aanbouw. Moet er alleen een nieuwe laag op de oude dakbedekking komen, dan is het goedkoper dan wanneer het dak bijvoorbeeld ook geïsoleerd moet worden waardoor je alles opnieuw moet leggen.

Voordelen en nadelen

Bitumen dakbedekking is waterdicht, enorm sterk, bestand tegen chemische stoffen en blijft zeer goed plakken op diverse materialen. Het is een zeer goede bescherming voor je dak bij verschillende weersomstandigheden en het is makkelijk te onderhouden. Bitumen gaat ongeveer 25 jaar mee. Helaas kan het minder goed tegen UV-stralen en is het ook niet elastisch waardoor het erg hard wordt wanneer het vriest en zacht wordt als de zon er veel op schijnt. Toch is het een relatief goedkope oplossing voor je dak.

APP

APP is de afkorting voor Atactisch PolyPropyleen. Wanneer de bitumen dakbedekking hiermee is bewerkt dan wordt de bitumen buigzamer. Dit is voordelig bij temperatuurschommelingen. Ook maakt deze bewerking de bitumen UV-bestendig. Als de toplaag van de dakbedekking bitumen wordt, moet je bitumen met APP gebruiken.

SBS

Dit staat voor de moeilijke term Styreen Butadieen Styreen en als de bitumen hiermee is bewerkt is er een soort rubber in verwerkt. Het maakt de bitumen soepeler en geeft een enorme kleefkracht. Dit laatste is groot voordeel omdat het de kans op lekkages aanzienlijk verkleint. Het nadeel aan SBS is dat wanneer het veel UV-straling te verduren krijgt, dat het poreus wordt.

Onderhoud

Kleine steentjes en takken kunnen tegen de dakbedekking slaan. Vooral in de herfst en winter zie je dit veel gebeuren. Hierdoor kunnen kleine gaatjes of scheurtjes ontstaan en kan het regenwater naar binnen komen en waterschade veroorzaken. Inspecteer 2 keer per jaar het dak op eventuele beschadigingen. Dat kun je het beste doen in het voorjaar en het najaar. Houd er rekening mee dat de dakranden sneller slijten dan de rest van het dak.

Zelfklevende dakbedekking

Er bestaat ook bitumen dakbedekking dat zelfklevend is. Hierdoor heb je geen kans op brand en het is eenvoudig te bewerken. Geen problemen meer met het aanbrengen van de lijm. Het nadeel is wel dat het minder goed hecht dan wanneer het met de brander wordt vastgemaakt. De kans op lekkages is dan een stuk groter.

Via De Jong BV dakwerken uit Dordrecht komt u direct in contact met een erkende dakdekker.