Dakpannen leggen doe-het-zelf

Dakpannen leggen doe-het-zelf

Zelf je dakpannen leggen is erg moeilijk. Je moet het met heel veel zorg en aandacht doen zodat het waterdicht is en stevig zit zodat het er niet af waait bij een storm. Maar als je een ervaren klusser bent en het goed legt, heb je er weinig onderhoud aan.

De voordelen

De voornaamste reden van zelf dakpannen leggen is natuurlijk dat het heel veel geld scheelt. Daarbij kun je zelf je dakpannen kiezen en waar je ze koopt. Als je een bedrijf inhuurt dan heb je niet altijd deze vrijheid.

De nadelen

Het is gevaarlijk omdat je hoog werkt. En als je niet secuur werkt en de dakbedekking verkeerd ligt, heb je kans op schade en daklekkages. Je kunt niet even oefenen en daarna rustig opnieuw beginnen want dan is er misschien al een lekkage ontstaan.

Voor je aan de slag gaat

Je denkt bij dakpannen leggen niet gauw aan de regels van de gemeente. Zoek als eerste goed uit welke eisen de gemeente stelt met betrekking tot de materialen, ventilatie of bevestiging. Dit is bij elke gemeente weer anders. Als je niet op een ladder wilt staan is het verstandig om een steiger te huren zodat je veiliger aan de slag kunt gaan.

Het onderdak

Maak de verticale tengellat vast aan de keper. De dakpannen komen uiteindelijk op de horizontale panlatten te hangen. Het is dus belangrijk dat de panlatten zo geplaatst worden dat de dakpannen straks een goede overlapping hebben. Leg ze voor je neer en bekijk hoe dat met de dakpannen gaat die je gaat gebruiken. Elke pan is weer anders. Bevestig de eerste panlat boven de dakgoot aan het hoge gedeelte. Daarmee voorkom je dat het in de dakgoot valt.

De dakpannen

Eindelijk zijn de dakpannen aan de beurt. Plaats de pannen altijd van beneden naar boven. Begin met het maken van de onderste rij en zet de nokpannen vast met een schroef zodat het goed blijft zitten. Ook is het aan te raden om van te voren te bedenken hoe je gaat werken en vooral hoe je weer naar beneden komt. Waar staat de ladder of de steiger? Dit lijkt een overbodige tip maar je zult zien dat je tijdens het harde werken niet gauw denkt aan deze simpele dingen.

De laatste stap

Omdat de dakpannen nog heel veel wind, regen en sneeuw gaan tegenhouden moeten er een aantal dakpannen aan de onderliggende panlatten vastgemaakt worden. Let hierbij goed op de informatie die je van de gemeente hebt ontvangen.

Zoekt u een dakdekker? De Dakspecialist uit Hoorn staat voor u klaar om de dakpannen op vakkundige wijze te leggen. Neem gerust een kijkje op de website van De Dakspecialist via de bovenstaande link.